Συγχώνευση και μεταφορά του ΙΚΑ στο Νοσοκομείο;

Κρίμα τα εγκαίνια και οι κορδέλες

Η ανησυχία των  συμπολιτών μας εντείνεται μέρα με τη μέρα, και είναι λογικό άλωστε αφού το Νοσοκομείο μας συνειδητά απαξιώνεται καθημερινά. Πολλοί λένε ότι μέχρι το καλοκαίρι το νοσοκομείο θα γίνει Κέντρο Υγείας, και οι κλινικές θα μεταφερθούν στο Αγρίνιο. Το ΙΚΑ της περιοχής μας θα μεταφερθεί στο νέο κτίριο του Νοσοκομείου που είναι έτοιμο. Όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή,οι μόνιμοι γιατροί, οι νοσηλευτές, το διοικητικό και το λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων του ΙΚΑ μεταφέρονται στο ΕΣΥ με την ίδια εργασιακή σχέση, όπως και το απασχολούμενο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Αντίστοιχα, στους γιατρούς και οδοντιάτρους με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου δίνεται η δυνατότητα ένταξής τους στο ΕΣΥ, αφού ωστόσο προηγηθεί αξιολόγηση των προσόντων τους.

Χτες, εν μέσω ατέρμονων «διαλόγων», το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το διορισμό του καθηγητή των Οικονομικών της Υγείας Λυκούργου Λιαρόπουλου ως «Συντονιστή της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομειακών ιδρυμάτων της χώρας». Ο Λ. Λιαρόπουλος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «θα προετοιμάσει την εισήγησή του έως την 31η Μαρτίου 2011, αφού την επομένη εκκινεί ο τρίμηνος κοινωνικός διάλογος, διά του οποίου το Υπουργείο θα καταλήξει σε αποφάσεις περί της συγχώνευσης των ιδρυμάτων, με τις διάφορες μορφές της». Και η ανακοίνωση του υπουργείου καταλήγει: «Η συνεισφορά του καθηγητή κ. Λιαρόπουλου θα έχει χαρακτήρα εισήγησης προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

Την ίδια ανακοίνωση έκανε λίγο αργότερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνάντησή του με την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ για να εισπράξει απ’ την ηγεσία της πλειοψηφίας την πρόταση ότι όσα νοσοκομεία δε λειτουργούν πρέπει να αλλάξουν ρόλο. Πρόκειται για μια θέση εναρμονισμένη με την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει το χαρακτήρα μικρών, κυρίως, νοσοκομείων στις λαϊκές γειτονιές, και της μετατροπής τους σε διαγνωστικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) για να καλυφθούν οι ανάγκες σε αυτό το επίπεδο, που ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν απ’ το κράτος με έναν ενιαίο τρόπο. Πρόκειται για επανέκδοση ενός σχεδίου που εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και που η σημερινή κυβέρνηση – όπως και εκείνη που το εμπνεύστηκε – του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται αποφασισμένη να το προωθήσει.

Οπως προκύπτει και από χτεσινές δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδρου, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του 2011 θα προωθηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο-σκούπα (που επιγράφεται «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις»). Το βασικό πλαίσιο του νομοσχεδίου για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ως επιχειρήσεων που επιβάλλει άγρια χαράτσια στα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς. Στο ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπονται και οι πρώτες συγχωνεύσεις νοσοκομείων – που δεν αρνήθηκε και χτες ο Α. Λοβέρδος με δηλώσεις του στα ΜΜΕ.

Θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια;

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.