Λεφτά υπάρχουν….στις τράπεζες

Οπως προκύπτει από τα  στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 το Ενεργητικό των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εκτινάχθηκε στα 697,438 δισ. ευρώ, δηλαδή από τα τέλη του 2009  αυξήθηκε κατά περίπου 83 δισ. ευρώ!
Σημειωτέον πως, όταν μιλάμε για Ενεργητικό των τραπεζών (των ίδιων τραπεζών που έχουν επιδοτηθεί την τελευταία διετία από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με 78 δισ.) αναφερόμαστε μόνο στις απαιτήσεις τους και στον ενθυλακωμένο πλούτο τους σε χρήμα. Δηλαδή, στον παραπάνω πακτωλό δεν περιλαμβάνονται τα υπόλοιπα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, όπως κτίρια, γραφεία, υποκαταστήματα, κατοικίες, αυτοκίνητα, εξοπλισμός, ιδιοκτησίες ή κατοχή μετοχών εργοστασίων, επιχειρήσεων κλπ.

Το Ενεργητικό των 697,4 δισ. ευρώ είναι αυξημένο κατά 433 δισ. από τα τέλη του 2000. Δηλαδή, μέσα σε μια δεκαετία, μια κάστα «αναξιοπαθούντων» της χρηματιστικής ολιγαρχίας «άρμεξε» ποσό που ισούται επί το 12πλάσιο με το δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2009 και είναι κατά 45% μεγαλύτερο από το σύνολο του δημόσιου χρέους της χώρας!
Στις τράπεζες είναι συγκεντρωμένο ένα μεγάλο μέρος του ιδρώτα των εργαζομένων. Είναι η συσσωρευμένη κλοπή του μόχθου χιλιάδων και χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων αγροτών.

Το κράτος έδωσε πακέτο εγγυήσεων στις τράπεζες 55 δις ευρώ. Έχουν στη διάθεσή τους 60 δις ευρώ από την ΕΕ.

Την ίδια ώρα οι τράπεζες ληστεύουν τα λαϊκά στρώματα με τις διαφορές καταθέσεων και δανείων, τη «νόμιμη» τοκογλυφία. Πιάνουν από το λαιμό, όσους αναγκάζονται να πάρουν στεγαστικά ή άλλα δάνεια, στραγγαλίζουν τους μικρούς και μεσαίους βιοτέχνες εμπόρους και μικρομεσαίους αγρότες, και ταυτόχρονα εκμεταλλεύονται πιο άγρια και τους εργαζόμενους στις ίδιες τις τράπεζες με την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων και την επιβολή συνθηκών γαλέρας.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, προσφέρουν ασφαλέστατη απάντηση τόσο στο περίφημο ερώτημα «αν υπάρχουν λεφτά» όσο και στο ποιοι τα κατέχουν.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.