Το ξεκλήρισμα των αγροτών

Το 2011 συμπληρώνονται 30 χρόνια, από τότε που μας έταξαν, ότι με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, οι αγρότες θα τρώμε με «χρυσά κουτάλια». Όμως μας πήραν και αυτά που είχαμε, για να αυξήσουν τα κέρδη τους τα μονοπώλια, οι τράπεζες, εμποροβιομήχανοι και μεγαλοπαραγωγοί. Την τελευταία 10ετία μειώθηκε δραστικά το αγροτικό εισόδημα , αλλά και οι μικρομεσαίοι αγρότες. Τα επίσημα στοιχεία δίνουν ότι ξεκληρίστηκε το 25%, ωστόσο οι ρυθμοί καταστροφής των μικρομεσαίων αγροτών επιταχύνονται με τη ΚΑΠ 2014-2020 για να κυριαρχήσουν αποκλειστικά οι μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, όπως γίνεται και στους άλλους τομείς της οικονομίας. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της ΕΕ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Συνεπώς η οργάνωση της πάλης των μικρομεσαίων αγροτών, ως άμεση, αγωνιστική αντίδραση στη νέα, σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης εναντίον της αγροτιάς είναι μονόδρομος. Απ’ την αρχή της νέας χρονιάς εντείνεται η άγρια επίθεση , με τα νέα, πολλά και σκληρότερα, αντιαγροτικά μέτρα, που παίρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και με πρόσχημα την καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις δόσεις του μνημονίου, που οδηγούν την αγροτιά σε νέα φτώχεια και απόγνωση. Οι τιμές στα βασικά αγροτικά προϊόντα του Νομού: λάδι, ελιές, κρέας, γάλα, εσπεριδοειδή, κηπευτικά, έχουν μειωθεί εξευτελιστικά ή δεν πωλούνται καθόλου, τη στιγμή που τα βασικά εφόδια (λιπάσματα, ζωοτροφές) έχουν πάρει μεγάλες αυξήσεις.

Η προοπτική σωτηρίας των μικρομεσαίων αγροτών από το ξεκλήρισμα, καθώς και της εξασφάλισης ενός καλύτερου μέλλοντος, βρίσκεται στην πρόταση της ΠΑΣΥ για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη ενάντια στα μονοπώλια, που συμφέρει το λαό και θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, θα στηρίζεται στις κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, για να εξασφαλίζει καλό εισόδημα στους αγρότες – παραγωγούς και ποιοτικά, υγιεινά και φτηνά προϊόντα για την τροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού.

Η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες για μαζική συμμετοχή, στους νέους μεγαλύτερους αγώνες που άρχισαν, για να βάλουν φρένο στα χειρότερα, να κρατήσουν τη γη τους, να παραμείνουν στον τόπο τους, να μπορούν να ζήσουν και να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών, των εργατοϋπαλλήλων, των επαγγελματοβιοτεχνών – εμπόρων, των νέων και των γυναικών της λαϊκής οικογένειας πρέπει να είναι κοινός. Έτσι θα είναι πιο μαζικός, ποιο δυναμικός και πιο αποτελεσματικός και, ταυτόχρονα, θ’ ανοίγει προοπτική για το μέλλον.

Για τις επόμενες μέρες, έχουν ήδη ανακοινωθεί οι παρακάτω κινητοποιήσεις:
Δευτέρα, 24/1, στα Τρίκαλα (11 π.μ., συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στην κεντρική πλατεία).
Τρίτη, 25/1, στα Φάρσαλα (συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στην κεντρική πλατεία), στην Ορεστιάδα (10.30 π.μ., συγκέντρωση, με αγροτικά μηχανήματα, μπροστά στην Αγροτική Τράπεζα).
Τετάρτη, 26/1, στην Καρδίτσα (12 το μεσημέρι, συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στην κεντρική πλατεία), στην Ελασσόνα, (11 π.μ., συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία), στη Λέσβο, 11 π.μ. (συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης).
Πέμπτη, 27/1, στη Λάρισα (κατάληψη υποκαταστήματος ΕΛΓΑ), στην Αλεξανδρούπολη (κατάληψη υποκαταστήματος ΕΛΓΑ), στα Χανιά (παναγροτική συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς).
Παρασκευή, 28/1, στην Αγιά της Λάρισας (11 π.μ., συγκέντρωση στην πλατεία), Αργος, (συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Πέτρου, με τη συμμετοχή αγροτών από Αργολίδα, Κορινθία, Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία).
Σάββατο, 29/1, στον Τύρναβο (11 π.μ., συγκέντρωση στην πλατεία).
Σάββατο 29/1, στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της ΠΑΣΥ για την κτηνοτροφία στο δημαρχείο Ακτίου Βόνιτσας.
Στο Ηράκλειο η ΠΑΣΥ καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 26 Γενάρη στο Κέντρο Υγείας Δήμου Αστερουσίων στο Χάρακα στις 9 π.μ. και την Πέμπτη 27 Γενάρη σε παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολικό αποκλεισμό των κεντρικών γραφείων του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο στις 10 π.μ.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.