Περικοπή των παροχών της Εργατικής Εστίας

Το Υπουργείο Εργασίας και η Διοίκηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας από κοινού προχώρησαν στην περικοπή και τη μείωση των παροχών προς τους εργαζόμενους.

Όλες οι παροχές της εργατικής εστίας προς τους εργαζόμενους προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων. Η εργατική εστία δεν επιχορηγείται ούτε με 1 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επόμενα, οι παροχές προς τους εργαζόμενους πρέπει να χορηγούνται χωρίς προϋποθέσεις. Π.χ. τα δελτία κοινωνικού τουρισμού χορηγούνται ανά 2 έτη και αν κάποιος εργαζόμενος πάρει κοινωνικό τουρισμό, δε δικαιούται καμία άλλη παροχή.

Τα συσσωρευμένα χρέη του ΙΚΑ προς την εργατική εστία (μη απόδοση των εισφορών των εργαζομένων) ανέρχονται σήμερα περίπου στα 750 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές των εργαζομένων μπαλώνουν άλλες τρύπες του ΙΚΑ και του κρατικού προϋπολογισμού και δε δίνονται για το σκοπό που παρακρατούνται από τους εργαζόμενους (παροχές της εργατικής εστίας).

Στη σημερινή λοιπόν, χρονική περίοδο που οι μισθοί των εργαζομένων μειώνονται και η ανεργία αυξάνεται, η κυβέρνηση αντί να αυξήσει τις παροχές της εργατικής εστίας προς τους εργαζόμενους, τους ανέργους, προχωρά σε μειώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και στο 20% (μειώνοντας τον προϋπολογισμό και τη χορήγηση των δελτίων κοινωνικού τουρισμού, εκδρομικών προγραμμάτων κλπ).

Οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανώσουν την αντίδραση τους για να βάλουν εμπόδια σε αυτές τις αντεργατικές αποφάσεις που σαρώνουν τα δικαιώματά τους.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.