Το σχέδιο συγχωνεύσεων των νοσοκομείων

Με την κατάργηση δημόσιων νοσοκομείων, τη μετατροπή τους σε Κέντρα Υγείας και την αντικατάσταση των κλινικών από τομείς ξεκινά η σύνθλιψη δημόσιων υπηρεσιών Υγείας που περιλαμβάνει το σχέδιο των συγχωνεύσεων.

Το περίγραμμα αυτού του σχεδίου έδωσαν χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος, που είναι επικεφαλής της επιτροπής για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Χωρίς καμιά αναφορά στη γύμνια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, υποστήριξε υποκριτικά ότι «το ΕΣΥ άγγιξε τα όριά του, ότι κοστίζει πολύ και δεν προσφέρει τις ανάλογες υπηρεσίες», για να προτάξει την αναδιάταξη, όπως ονόμασε τις συγχωνεύσεις, των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.

Οι μορφές των συγχωνεύσεων

Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε τις πέντε μορφές συγχωνεύσεων ως εξής:

1. Κοινός διοικητής σε ένα ή περισσότερα νοσοκομεία, που ο υπουργός την αποκάλεσε «ελαφρά συγχώνευση».

2. Κοινή διοίκηση δύο ή περισσότερων νοσοκομείων που προβλέπεται απ’ το νόμο 3868/2010.

3. Συγχώνευση μονάδων στο εσωτερικό των νοσοκομείων. «Εδώ ο όρος είναι ακριβής», είπε ο υπουργός Υγείας, για να προσθέσει: «Δεν είναι λογικό να υπάρχουν δύο ή περισσότερες κλινικές με τους αντίστοιχους γιατρούς ή περισσότερα πρόσωπα στο ίδιο νοσοκομείο. Αυτή η ανορθολογική κατάσταση συνεπάγεται κόστος, ταλαιπωρία και μουρμούρα για έλλειψη προσωπικού, ενώ το προσωπικό υπάρχει». Δηλαδή, πρόκειται για συγχώνευση με απολύτως λογιστικά κριτήρια και όχι με βάση τις ανάγκες των ασθενών και των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες.

4. Συνεργασίες μεταξύ νοσοκομείων, με ανταλλαγή μονάδων και προσωπικού. Δηλαδή, εκτός απ’ τη διαλυτική για τις μονάδες λογική, οι εργαζόμενοι θα γίνουν λάστιχο ανάμεσα στις μονάδες.

5. Μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε μονάδες πλήρους εξειδίκευσης, πρωτοβάθμιας περίθαλψης (ΠΦΥ) και αποκατάστασης χρόνιων περιστατικών. Αντί δηλαδή να αναπτυχθεί η ΠΦΥ, 18-20 μικρά νοσοκομεία – που κάποια απ’ αυτά έχουν και το χαρακτηρισμό του Κέντρου Υγείας – θα μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου που θα λειτουργήσουν στα πλαίσια του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων με επιχειρηματικά κριτήρια απόκτησης εσόδων. Την ίδια τύχη θα έχουν, ως φαίνεται, και συνοικιακά νοσοκομεία. Οι παροχές του ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρθηκε και χτες, θα γίνονται με βάση τον ενιαίο κανονισμό. Δηλαδή, με βάση ένα «ελάχιστο πακέτο».

Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στα δημόσια νοσοκομεία, είναι να λειτουργούν σαν αυτόνομες μονάδες, δηλαδή σε μια πορεία το κράτος να προχωρήσει σε πλήρη κατάργηση των κρατικών δαπανών. Αλλωστε, σε αυτήν την κατεύθυνση έχει επιβάλει το χαράτσι των 5 ευρώ, την ολοήμερη επιχειρηματική λειτουργία, την πληρωμή για εξετάσεις, για να αυξάνονται τα έσοδα, ενώ παραδίδονται ολόκληρες υπηρεσίες (φύλαξη, σίτιση, καθαριότητα, ιματισμός) στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα.

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.