«Μπλόκο» του Λιμενικού σε πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα

Καναδικό πλοίο το οποίο συμμετέχει στην αποστολή «Free Gaza» περικύκλωσαν στον Άγιο Νικόλαο άνδρες του λιμενικού , απαγορεύοντας τον απόπλου, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή.

Το πλοίο, με το όνομα Ταχρίρ, και σημαία Κομόρες, έχει μήκος 25 μέτρα και μετέφερε περίπου 50 ανθρώπους.

Οι άνδρες του λιμενικού ζήτησαν από τον καπετάνιο να παραδώσει τα χαρτιά του πλοίου. Δημιουργήθηκε ένταση καθώς ο καπετάνιος του πλοίου θέλει να παραδώσει στις αρχές αντίγραφα και όχι τα πρωτότυπα έγγραφα . Οι περίπου 50 επιβάτες του «Ταχρίρ» συγκεντρώθηκαν στην Μαρίνα Αγίου Νικολάου, όπου βρίσκεται ελλιμενισμένο το ανωτέρω σκάφος, φωνάζοντας συνθήματα.

Στη συνέχεια ομάδα περίπου 40 από τους διαμαρτυρόμενους, αναχώρησαν και κατευθύνθηκαν, πεζοί, μπροστά από το κτίριο της Λιμενικής Αρχής Αγίου Νικολάου, από όπου ειρηνικά αποχώρησαν χωρίς να προκληθούν επεισόδια.

Μετά την απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή να απαγορευτεί ο απόπλους πλοίων με ελληνική και ξένη σημαία, από ελληνικά λιμάνια για τη θαλάσσια περιοχή της Γάζας, δεν απέπλευσαν πλοία με ακτιβιστές για τον συγκεκριμένο προορισμό, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για συμπαράσταση στους Παλαιστινίους «Ένα καράβι για τη Γάζα».

Ωστόσο, το υπό αμερικανική σημαία πλοίο «Audacity of Hope», με 36 ακτιβιστές, πενταμελές πλήρωμα και ένδεκα δημοσιογράφους, αγνοώντας την υπουργική απόφαση απέπλευσε από το Πέραμα. Ακινητοποιήθηκε όμως από σκάφος του Λιμενικού Σώματος και υποχρεώθηκε να επιστρέψει.

Με αφορμή την απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, οι εκπρόσωποι του καραβανιού αλληλεγγύης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι υπέκυψε στις πιέσεις του Ισραήλ.
Ο Ντρορ Φάιλερ, Σουηδός γεννημένος στο Ισραήλ, δήλωσε «πέρσι φτάσαμε κοντά στη Γάζα, φέτος ελπίζω να φτάσομε ακόμα πιο κοντά, το ταξίδι μόλις άρχισε. Έχουμε εναντίον μας τις αρχές, μα μαζί μας τον λαό».

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για την απαγόρευση του απόπλου προς τη Γάζα

Είναι απαράδεκτη η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τον απόπλου των πλοίων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό τη Γάζα.

Είναι μία ακόμα ενέργεια υποστήριξης και συνεργασίας με την ισραηλινή κυβέρνηση που συνεχίζει και κλιμακώνει την εγκληματική της πολιτική σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Ο απάνθρωπος αποκλεισμός της Γάζας πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα, ο ελληνικός λαός πρέπει να καταδικάσει την υποστήριξη που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση και οι άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ στο κράτος του Ισραήλ.

Το εργατικό – λαϊκό κίνημα πρέπει να ισχυροποιήσει την πάλη του κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της ελληνικής συμμετοχής.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.