Απάντηση του Υφυπουργού εργασίας για το δυστύχυμα στο ΚΑΛΑΣ

Ολόκληρη η συζήτηση από τα πρακτικά της Βουλής

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ:

Ξεκινώντας, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τους οικείους του αδικοχαμένου εργάτη για ένα λάθος που έχει αναγραφεί στην ερώτηση και αφορά ηλικία και οικογενειακή κατάσταση και επίσης για ένα μικρό λάθος που υπάρχει στην ονομασία της εταιρείας. Ήταν πληροφορίες της πρώτης στιγμής. Δεν μπορούσε να διορθωθεί στην ερώτηση, διότι είχε ήδη κατατεθεί, αλλά βγήκε Δελτίο Τύπου από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο διόρθωνε το αρχικό λάθος.
Τώρα σε ό,τι αφορά το δυστύχημα, θέλω να πω ότι έκανε το τελευταίο του μεροκάματο ένας ακόμη εργάτης, αυξάνοντας τον κατάλογο των θυμάτων της εργατικής τάξης στο βωμό της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Το ατύχημα αυτό έγινε εν ώρα εργασίας και ο άτυχος εργάτης έπεσε από ύψος περίπου δέκα μέτρων.
Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι επιδιόρθωνε τη στέγη του εργοστασίου, χωρίς να διαθέτει τις ικανότητες και την απαιτούμενη εμπειρία. Σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας είχαμε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα.
Στη συγκεκριμένη επιχείρηση, την «ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΗΣ Α.Ε.», έχουμε εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα. Απόδειξη αυτού είναι ότι έχουμε τον τέταρτο νεκρό τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει εντατικοποίηση της δουλειάς και δεν παίρνονται μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων.
Κύριε Υπουργέ, ζητούμε να απαντήσετε συγκεκριμένα στο τι μέτρα θα πάρετε για να διερευνηθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος και να αποδοθούν οι ευθύνες και οι κυρώσεις στους υπεύθυνους.
Δεύτερον, ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρετε για να στηριχθεί η οικογένεια του αδικοχαμένου εργάτη, οικονομικά ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Επίσης, τι μέτρα θα πάρετε για τη συγκεκριμένη επιχείρηση –θα αναφερθώ και στη δευτερολογία μου- ώστε να υπάρχουν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας της ζωής των εργαζομένων για να μη θρηνήσουμε περισσότερα θύματα.
Επίσης, υπάρχει κάτι που αφορά γενικότερα την Κυβέρνηση όσον αφορά τη δυσλειτουργία του Νοσοκομείου του Μεσολογγίου. Τι μέτρα θα πάρετε ώστε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να επανδρωθεί με ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν περιστατικά και να μη θρηνούμε συνέχεια θύματα είτε από την έλλειψη των γιατρών ή του τεχνολογικού εξοπλισμού; Θα πω στη δευτερολογία μου τι έγινε ακριβώς.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πρώτα απ’ όλα, θέλω να δηλώσω και από το Βήμα της Βουλής τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του θανόντος, ενός εργάτη που έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια να εξοικονομήσει το ψωμί της οικογένειάς του.
Έχουμε την ατυχία, κύριε συνάδελφε, να ξανακουβεντιάζουμε ερώτηση που αφορά θάνατο εργάτη. Μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός, παρά το ότι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, είχαμε λιγότερα ατυχήματα και θανατηφόρα ατυχήματα το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Αυτό, όμως, δεν λέει τίποτε, γιατί και ένας άνθρωπος να χαθεί την ώρα της δουλειάς είναι τραγικό και για τον ίδιο και για την οικογένειά του και την εθνική οικονομία. Για το συγκεκριμένο θανατηφόρο ατύχημα, το Τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Αιτωλοακαρνανίας διενήργησε άμεσα έρευνα στο χώρο του ατυχήματος για να βρει τα πραγματικά περιστατικά, κάτω από τα οποία έλαβε χώρα το θανατηφόρο ατύχημα.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα των αρμόδιων επιθεωρητών, ο άτυχος εργάτης από το Τμήμα Συντήρησης του εργοστασίου είχε ανέβει μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του στη στέγη, που ήταν από πάνελ πολυουρεθάνης. Κάποιο απ’ αυτά υποχώρησε και ο εργάτης έπεσε από ύψος εννέα μέτρων τραυματιζόμενος θανάσιμα.
Μετά την αυτοψία που έγινε άμεσα, διατάχθηκε η διακοπή εργασιών στη στέγη, μέχρι να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από πτώσεις. Ζητήθηκαν έγγραφες εξηγήσεις από τον εργοδότη, με σκοπό την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία για τις παραβάσεις, που διαπιστώθηκαν και μόλις ολοκληρωθεί η πλήρης διερεύνηση του ατυχήματος από τους Επιθεωρητές του ΣΕΠΕ της Αιτωλοακαρνανίας, θα διαβιβαστεί η έκθεση αυτοψίας στον Εισαγγελέα μαζί με μηνυτήρια αναφορά –γιατί όταν χάνεται μια ανθρώπινη ζωή κάποιος φταίει- ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία της ποινικής δίωξης των υπαιτίων.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα παρακολουθήσουμε την έκβαση της υπόθεσης, γιατί πράγματι το γεγονός ότι χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή, μας επιβάλλει να είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί, όχι μόνο επιβάλλοντας κυρώσεις, αλλά και λειτουργώντας προστατευτικά για τους άλλους εργαζόμενους της επιχείρησης –γιατί η επιχείρηση απασχολεί εβδομήντα επτά εργαζόμενους- ώστε να διασφαλίσουμε τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους εργασιακούς χώρους.
Δεν είμαι έτοιμος να σας απαντήσω σε αυτά που μου είπατε για το νοσοκομείο. Αν θέλετε να μου τα πείτε στη δευτερολογία σας και θα επιφυλαχθώ να απαντήσω.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω εάν έχουν δοθεί τα χρήματα από εργατικά ατυχήματα. Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας έχουμε αρκετά το τελευταίο διάστημα και το ξέρετε πολύ καλά.
Η γνώμη μας είναι ότι ήρθαν στην επιφάνεια για μια ακόμη φορά οι τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά, των κρατικών υπηρεσιών, των Επιθεωρήσεων Εργασίας, των Σωμάτων Επιθεωρητών Εργασίας, του Σώματος Ιατρών Εργασίας που, όπως αναφέραμε στην ερώτηση, όχι μόνο δεν παίρνουν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αλλά στην ουσία καλύπτουν τους επιχειρηματίες στο βωμό του κέρδους. Φαίνεται ότι γι’ αυτούς λίγη σημασία έχει η ανθρώπινη ζωή.
Οι επιχειρήσεις είναι σίγουρο ότι πατάνε πάνω στο νομικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων που καταργεί συλλογικές, κλαδικές συμβάσεις και ανοίγει το δρόμο για ατομικές επιχειρησιακές συμβάσεις και ταυτόχρονα ανοίγει και την όρεξη των επιχειρηματιών για μεγαλύτερη κερδοφορία. Έτσι εντατικοποιούν τη δουλειά, χαλαρώνουν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, συμπιέζοντας περισσότερο την εργατική δύναμη, για να γεμίσουν προφανώς τα ταμεία.
Όσον αφορά το συγκεκριμένο ατύχημα, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να μου απαντήσετε εάν ο άτυχος εργάτης είχε την ειδικότητα να επιδιορθώνει τη στέγη ή κάτω από την πίεση του επιχειρηματία έκανε και αυτήν τη δουλειά. Γιατί από ό,τι ξέρετε πολύ καλά, η εταιρεία αυτή συσκευάζει αλάτι, δεν επισκευάζει στέγες και έχουμε την πληροφόρηση ότι ο συγκεκριμένος εργάτης δεν είχε την εμπειρία και την ειδικότητα αυτή.
Έχουμε καταγγείλει όμως και άλλη φορά ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι πραγματικά ένα γκέτο. Η τρομοκρατία τσακίζει κόκαλα. Αυτός ο επιχειρηματίας για χρόνια απαγορεύει την είσοδο Βουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στο χώρο και την είσοδο των ταξικών σωματείων. Είναι αυτό που λέμε ότι η δημοκρατία τους κλείνεται έξω από τις πύλες των εργοστασίων.
Κύριε Υπουργέ θέλω να επισημάνω και τις ευθύνες του Υπουργείου Υγείας. Θα αναφερθώ συγκεκριμένα στο τι έχει γίνει για την πλήρη διάλυση και τεχνητή απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Λοβέρδου ότι όλα πάνε καλά.
Ο συγκεκριμένος εργάτης τραυματίστηκε περίπου στις 14.50΄, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Μεσολογγίου πολύ γρήγορα, γιατί είναι μόλις δέκα χιλιόμετρα απόσταση. Εκεί παρέμεινε μέχρι τις 17.30΄ το απόγευμα. Δεν υπήρχε αξονικός τομογράφος και παρά τις απεγνωσμένες ηρωικές προσπάθειές τους οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή.
Ο τραυματισμένος μιλούσε. Έδωσε εξηγήσεις για το τι έγινε. Δεν υπήρχε αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο ούτε έξω και όταν ετοίμαζαν τη διακομιδή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, απεβίωσε. Οι ευθύνες για μας είναι τραγικές. Γι’ αυτό είπαμε ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες και για το Υπουργείο Υγείας.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καλεί τους εργαζόμενους στην περιοχή, αλλά και γενικότερα, να πάρουν την υπόθεση της ζωής τους στα χέρια τους, γιατί όπως είπα ξεκινώντας, έχουμε θανατηφόρα ατυχήματα στην περιοχή μας κάθε μήνα σχεδόν. Πρέπει να παρθούν τέτοια μέτρα -να τα απαιτήσουν οι εργαζόμενοι- που να καλύπτουν πραγματικά τις σύγχρονες ανάγκες, ώστε να μη θρηνούμε καθημερινά ανθρώπινες ζωές.
Κύριε Υφυπουργέ, σας μίλησα και κατ’ ιδίαν σε προηγούμενη ερώτηση για την επίσχεση εργασίας. Θα ήθελα να πάρετε προσωπικά την υπόθεση και την ευθύνη στα χέρια σας, γιατί υπάρχει επίσχεση εργασίας εργαζομένων που είναι απλήρωτοι για αρκετό χρονικό διάστημα.
Εδώ δικαιολογούνται πλήρως αυτά που είπα νωρίτερα ότι κάποιες δημόσιες υπηρεσίες κωλυσιεργούν ή μάλλον «βάζουν πλάτη» στις επιχειρήσεις, για να μην γίνει πράξη αυτό που σήμερα έκαναν οι εργάτες. Είναι η ενεργοποίηση του άρθρου 67 του ν. 3669, όπως ξέρετε.
.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κύριε συνάδελφε, θέλω να σας δώσω με απόλυτη ειλικρίνεια όσα στοιχεία μου έχουν δώσει οι αντίστοιχες υπηρεσίες. Ακριβώς την ειδικότητα του άτυχου εργάτη δεν την γνωρίζω. Γνωρίζω, όμως, ότι εργαζόταν στο τμήμα συντήρησης. Από εκεί και πέρα, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του πορίσματος, σας είπα ότι μόλις ολοκληρωθεί θα αποσταλεί στον εισαγγελέα, για να ασκηθούν οι σχετικές ποινικές διώξεις.
Επίσης, με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας στη συγκεκριμένη επιχείρηση τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει ατύχημα και επειδή εσείς είπατε κάτι διαφορετικό,…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Τέσσερις νεκροί υπάρχουν, κύριε Υπουργέ!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): …θέλω να σας παρακαλέσω να το διασταυρώσουμε, διότι από την πλευρά μας δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε καμμία παραβατικότητα, ιδίως όταν αυτή αφορά στα ζητήματα της υγιεινής και της ασφάλειας. Με βάση, λοιπόν, τα χαρτιά η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει και τεχνικό ασφαλείας και γιατρό εργασίας.
Εσείς ξέρετε πάρα πολύ καλά από την πείρα σας, ότι η νομοθεσία σε σχέση με την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας είναι πάρα πολύ αυστηρή. Θα έλεγα ότι είναι τόσο αυστηρή και λεπτομερής που πάρα πολλές επιχειρήσεις που δεν έχουν την οργάνωση που απαιτείται, δεν μπορούν να την υλοποιήσουν για αντικειμενικούς λόγους και είμαστε υποχρεωμένοι εμείς με τις υπηρεσίες μας να λειτουργούμε και συμβουλευτικά σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό είναι και το νέο πλαίσιο που θα λειτουργήσει το ΣΕΠΕ από εδώ και πέρα.
Θέλω να σας παρακαλέσω, λοιπόν, αν τα στοιχεία που έχω δεν είναι ακριβή, να με βοηθήσετε γιατί –επαναλαμβάνω- θέλω απέναντι στην τήρηση των νόμων για την υγιεινή και την ασφάλεια να είμαστε απόλυτα αυστηροί.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ενημερώσω το Σώμα –γιατί αντιλαμβάνομαι τις αιχμές για τις αδυναμίες του ΣΕΠΕ και του προηγούμενου συναδέλφου του Κομμουνιστικού Κόμματος που μίλησε και του εξήγησα και του επαναλαμβάνω τις προσπάθειες που κάνουμε να το ενισχύσουμε σε προσωπικό, για να ανταποκριθεί στο ρόλο του- ότι το ΣΕΠΕ μέσα στο πρώτο εξάμηνο έχει πραγματοποιήσει δώδεκα χιλιάδες οκτακόσιους ελέγχους, έχει υποβάλει τετρακόσιες μία μηνυτήριες αναφορές, έχει κάνει τετρακόσιες σαράντα δύο διακοπές εργασιών, ενώ είναι και τετρακόσιες είκοσι μία οι περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί πρόστιμα. Επίσης, έχουμε μια μείωση των εργατικών ατυχημάτων το πρώτο εξάμηνο του 2011 –σε σχέση με το 2010- στο 8% και των θανατηφόρων στο 44%.
Επαναλαμβάνω πως αυτοί είναι αριθμοί, οι οποίοι μπορεί να δείχνουν μια βελτίωση που συνδέεται με τη δουλειά που γίνεται, αλλά ακόμα και ο ένας και μοναδικός άνθρωπος που θα τραυματιστεί –πόσω μάλλον να τραυματιστεί θανάσιμα- είναι ένα γεγονός που όχι απλά μας λυπεί ιδιαίτερα, αλλά μας υποχρεώνει να αυστηροποιήσουμε τις διαδικασίες.
Τελειώνοντας, σε σχέση με το θέμα που μου θέσατε για την επίσχεση εργασίας –μια και συζητήσαμε την προηγούμενη φορά για το δρόμο και το γεγονός ότι είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο Άκτιο και τη Βόνιτσα- θα σας ενημερώσω ιδιαιτέρως, αφού ζητήσω πληροφόρηση από τις υπηρεσίες.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Απάντηση του Υφυπουργού εργασίας για το δυστύχυμα στο ΚΑΛΑΣ

  1. Ο/Η Anna Vinier λέει:

    kyrie yfipourge eimai h xira ekinounou pou thisiase thn xwh tou gia ena komati psomi. twra tha prepi na kounithite apo th kareklasas gia a mathete an ipirxan h oxi ta metra asfalias sto en logo ergostasio,kai epi plew oti douleye sto siggekrimeno sinergio sintirisis de simeni oti htan kai hdikeymenos! apilithike oti an den aebi tha xasi thn doulia tou… eleos pia me tis intrikes doste entoli an eiste anidiotelis na ginoun oi ereynes opos prepi kai oxi na apatate me ipkfiges…..\

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.