Όλη η εργατική τάξη πρέπει να δώσει ανυπότακτη και περήφανη απάντηση

Εντείνει τον αυταρχισμό και την κρατική καταστολή η τρικομματική συγκυβέρνηση, η οποία αποφάσισε την πολιτική επιστράτευση και των απεργών ναυτεργατών.

Την απόφαση ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης, διευκρινίζοντας ότι τα φύλλα πορείας θα αρχίσουν να διανέμονται άμεσα, με στόχο από τις 6 το πρωί της Τετάρτης να υποχρεωθούν οι ναυτεργάτες να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Σε ανακοίνωσή του για την επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η απόφαση επιστράτευσης και των ναυτεργατών φανερώνει τον αχαλίνωτο αυταρχισμό της κυβέρνησης, με τον οποίο επιχειρεί να επιβάλει τις νέες αξιώσεις των εφοπλιστών και των μεγαλοεπιχειρηματιών στον τουρισμό που είναι σε βάρος και των ναυτεργατών, αλλά και των λαϊκών στρωμάτων που μένουν στα νησιά. Τα ψέματα, οι εκβιασμοί και η άγρια καταστολή με την αξιοποίηση αντιδραστικών νόμων πρέπει να αποτύχει και να αποβεί σε βάρος της κυβέρνησης.

Δίπλα στους ναυτεργάτες πρέπει να σταθούν αποφασιστικά όλα τα τμήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Ειδικά τα λαϊκά στρώματα των νησιών, που δεινοπαθούν και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους εφοπλιστές, δεν πρέπει να δεχτούν την άθλια κυβερνητική προπαγάνδα. Αντίθετα, πρέπει να συμπαραταχθούν με τον αγώνα των ναυτεργατών και στο κύριο αίτημά τους να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο του υπουργείου. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τους καθιστά περισσότερο ομήρους των εφοπλιστών, παραδίδει λιμάνια και εργαζόμενους χειροπόδαρα δεμένους στην αγριότητα του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Τα δικά τους συμφέροντα δεν ταυτίζονται με τους μεγαλοαγρότες – καπιταλιστές. Ταλαιπωρία και βάσανο όλου του λαού είναι η πολιτική των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ. Αυτή κλείνει στο λαό το δρόμο της ζωής.

Όλη η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα της πόλης, η φτωχή αγροτιά πρέπει να δώσουν ανυπότακτη και περήφανη απάντηση.

Κάτω η επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων.

Λαϊκή συμμαχία για να αποκρουστεί ο κυβερνητικός αυταρχισμός και η αντιλαϊκή πολιτική.

Αυτός είναι ο δρόμος για να μην καταδικαστεί ο λαός στην εξαθλίωση, για να μην του φορέσουν βαριές αλυσίδες τα μονοπώλια, η ΕΕ, αυτοί που τους υπηρετούν. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!».

Το μήνυμα υποταγής της συγκυβέρνησης δεν θα περάσει

Μήνυμα υποταγής του λαού στα άγρια μέτρα που τον εξαθλιώνουν, προκειμένου να ανακάμψει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, αναμένεται να στείλουν εκ νέου οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, μετά την αυριανή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι κυβερνητικοί εταίροι θα επιχειρήσουν να δικαιολογήσουν την κλιμάκωση του αυταρχισμού και της τακτικής της πυγμής σε βάρος των λαϊκών αγώνων, επικαλούμενοι τα ιδεολογήματα περί «μονόδρομου» για τη σωτηρία τάχα της χώρας, ενώ δε θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν και το θέμα της τρομοκρατίας, για να ζητήσουν συστράτευση στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Η κατασταλτική αντιμετώπιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου να εφαρμοστούν τα ψηφισθέντα βάρβαρα μέτρα, αποτελεί τη βασική προτεραιότητα των κυβερνητικών εταίρων, που φρόντισαν σήμερα, με την ενεργοποίηση του αυταρχικού μέτρου της επιστράτευσης των ναυτεργατών και τη νέα επίθεση των ΜΑΤ κατά των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας, να στείλουν μήνυμα στους ξένους δανειστές και την εγχώρια πλουτοκρατία ότι η κυβέρνηση εγγυάται την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων και φιλομονοπωλιακών μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν θα εφαρμοστούν «ακόμη κι αν χρειαστεί η μισή Ελλάδα να ντυθεί στο χακί»! Η ενεργοποίηση του μέτρου της επιστράτευσης των ναυτεργατών επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιβάλει για λογαριασμό των εφοπλιστών και άλλων μερίδων του κεφαλαίου, με το «βούρδουλα», το καθεστώς γαλέρας στα πλοία, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι θα κλιμακωθεί ο αυταρχισμός και η εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη».

Η απόφαση για επιστράτευση των ναυτεργατών είχε ληφθεί από την πρώτη στιγμή που πάρθηκε η πρώτη απόφαση για απεργία, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου περίμεναν τις αποφάσεις της ΠΝΟ, δημιουργώντας ταυτόχρονα το απαραίτητο κλίμα με τη συκοφάντηση των απεργιακών αγώνων και την υποδαύλιση του κοινωνικού αυτοματισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν καν γίνει η ανακοίνωση της επιστράτευσης από τον υπουργό Ναυτιλίας, είχε ήδη δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με την υπογραφή του πρωθυπουργού!

Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά από την επιστράτευση των εργαζομένων στο Μετρό και τα άλλα μέσα μεταφοράς, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταργήσει στην πράξη το δικαίωμα της απεργίας, είτε χρησιμοποιώντας τα ΜΑΤ και τη δικαιοσύνη, είτε καταφεύγοντας στο αυταρχικό μέτρο της επιστράτευσης και της αναγκαστικής εργασίας.

Ταυτόχρονα, επιχειρεί να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ικανοποιήσει κανένα δίκαιο αίτημα των εργαζομένων, ότι θα καταργήσει παντού τις Συλλογικές Συμβάσεις, έστω και αν δεν παρουσιάζονται προπαγανδιστικά σαν «προαπαιτούμενα» των δόσεων και των μνημονίων, επιβεβαιώνοντας ότι ο πραγματικός στόχος των αντιλαϊκών – αντεργατικών μέτρων είναι η θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.